Ardeiul iute, consumat cu moderatie, prezinta numeroase
beneficii pentru sanatate si frumusete: stimuleaza circulatia, creste tonusul
general, imbunatateste digestia, arde grasimile intareste imunitatea, previne
cancerul, reduce durerile si inflamatiile etc. Un ardei iute consumat zilnic la
cea mai bogata masa din zi ajuta in procesele de slabire.
marți, 11 iunie 2013
Emotii mari pentru Chef Florin Dumitrescu de la MasterChef
In cursul zilei de ieri, 10.06.2013, juratul Florin Dumitrescu din cadrul concursului culinar “Masterchef”, a devenit tatic. Sotia acestuia a nascut cu 2 zile inainte de termen o fetita minunata, care va purta numele de Ava Elisabeta. „Trebuia să nască miercuri, dar astăzi am venit să facem un antibiotic şi ni s-a spus că ar fi mai bine să rămânem aici şi să ne întoarcem trei acasă. Aşa că m-a cam luat pe nepregătite, nu am apucat nici să mă bărbieresc. Am o fetiţă sănătoasă care seamănă cu mine perfect. Pe o scară de la 1 la 3000, sunt emoţionat de 3001. A fost un moment foarte frumos când s-a născut. A venit pe lume plângând, iar eu am luat-o în braţe imediat şi a tăcut. A început să sughită şi atunci mi-au luat-o din braţe şi a început să plângă iar. Deci e bine, m-a recunoscut ca fiind taică-su. Am ales numele pentru că Ava înseamnă «omul lui Dumnezeu», iar Elisabeta venea din familie, de la bunica mea, bunica Cristinei. Am zis că se potrivesc împreună, nouă ne-au plăcut foarte mult şi aşa a ajuns Ava Elisabeta
Cum iti prepari singur visinata?
Ingrediente: 4 kg
vişine, 1 kg cireşe amare, 1,750 kg zahăr tos, spirt alb (alcool)
Mod de preparare:
Se spală vişinele şi cireşele amare, se pun într-un recipient de sticlă de 7-8
litri. Se pune un strat gros de fructe, apoi unul de zahar şi aşa mai departe,
până se termină fructele. Pe fundul vasului nu se pune zahăr, pentru că se
dizolvă greu. Se adaugă în sticlă şi un pumn de sâmburi de vişine zdrobiţi
bine. Se leagă recipientul la gură cu un tifon şi se lasă la soare până se
dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi spirt în proporţia: la două părţi suc, o
parte alcool.
Ciulama de gaina (sau pui)
Ingrediente: ½
găină, 1 ceapă, 2 linguri făină, 50 gr unt sau grăsime de găină, 1 morcov, 1
pătrunjel, sare, 1 vârf de cuţit piper, 2 ceşti zeamă de carne, 1 ceaşcă lapte
Mod de preparare:
Se fierbe carnea de găină, curaţată şi spălată, cu o ceapă, morcov, pătrunjel
şi sare. Se taie bucăţi şi se pune în sosul alb de ciulama.
Ciulamaua se prepară astfel: se încinge grăsimea într-o cratiţă. Se
amestecă cu făina. Se stinge cu zeamă de carne şi lapte, până se obţine un sos
alb de constistenţa unei smântâni groase. Se adaugă sare, pioper şi se amestecă
bine ca să nu aibă cocoloaşe. Se pun bucăţile de carne fierte şi se ţine
cratiţa într-un vas cu apă clocotită până se serveşte. Este foarte bună servită
cu mămăliguţă. La fel se prepară şi ciulamaua de pui. Se poate adăuga la sos
două linguri de smântână şi zeama de la o jumătate de lămâie
Parfait de capsune, fragi sau zmeura
Ingrediente: 200
gr zahăr, 200 gr pulpă de fructe (căpşune, fragi sau zmeură), zeama de la ½ de
lămâie, 250 gr frişcă bătută, 1 pahar apă
Se fierbe zahărul
cu un pahar mare de apă timp de 5 minute. Se răceşte şi se adaugă pulpa de
fructe (se obţine prin trecerea fructelor prin sită) şi zeama de lămâie. După
ce au fost bine bătute se pun în form a pentru îngheţată şi se îngheaţă pe
jumătate. Se scot din formă, se amestecă cu frişca bătută şi se pun din nou în
formă, lăsându-se la congelator să îngheţe complet.
Ciorba gorjeneasca de peste
Ingrediente:
peşte – 1,500 kg, morcovi – 250 gr, albitură – 450 gr, ceapă – 500 gr, ulei –
100 ml, roşii – 1 kg, pătrunjel verde – 2 legături, oţet şi sare după gust
Mod de preparare:
Morcovii, albitura şi ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se pun la fiert în
apă. Când au fiert mai mult de trei sferturi se adaugă peşterle curăţat,
spălat, porţionat, sărat şi stropit cu oţet. Se lasă să fiarbă 10-15 minute,
timp în care se pune uleiul. După ce se adaugă roşiile spălate, curăţate de
pieliţă şi seminţe, tăiate în cuburi mici , se lasă să mai fiarbă încă circa 5
minute. Când peştele este fiert bine se ia oala de pe foc. Într-un castron se
sparg două ouă, se adaugă oţet după gust şi totul se bate foarte bine cu o
furculiţă. După aceea, cu un polonic se adaugă zeamă încetul cu încetul . Apoi,
amestecul se toarnă puţin câte puţin în oala cu ciorbă, amestecându-se uşor cu
polonicul. Se potriveşte gustul cu sare şi oţet şi se adaugă pătrunjel tocat
mărunt.
Salatele – unele dintre cele mai vechi preparate alimentare
Salatele sunt cunoscute din timpuri foarte îndepărtate. Se spune că unul
dintre regii Babilonului ar fi preparat pentru prima dată salate şi, pentru că
prefera să mănânce vegetale în locul altor alimente, contemporanii l-au
considerat nebun. În „Cartea proverbelor” se pomeneşte despre „dejunul de
iarbă”, iar grecii şi romanii serveau la mesele lor bogate nenumărate feluri de
salate preparate cu sos de untelemn şi oţet.
În timpuri mai puţin îndepărtate, oameni de seamă, cum a fost cavalerul
Gaudet în Franţa, făcând din prepararea salatelor o artă şi o profesie, şi-au
câştigat nu numai faimă, dar şi averi imense la curtea regilor. Astăzi,
salatele sunt considerate indispensabile într-un meniu judicios întocmit, iar
în cărţile de bucate tind să ocupe primul loc, prin varietatea şi valoarea lor
alimentară. Salatele se prepară din tot felul de legume şi verdeţuri, carne, peşte,
moluşte, brânză, fructe, combinate sau nu, porţionate – acolo unde este cazul –
şi asezonate cu sos adecvat. Salatele pot fi o sursă a tuturor elementelor
nutritive. În ele se pot include alimente din toate cele patru grupe de bază
ale nutriţiei raţionale. Dintre produsele de bază pot fi folosite diverse
brânzeturi, smântână şi frişcă. O mare varietate de cărnuri, păsări şi peşte
reprezintă grupa cărnurilor. Cea mai bine reprezentată în salate este grupa legumelor şi fructelor,
iar cea mai sărac reprezentată este grupa cerealelor şi făinoaselor, care se
limitează la diferite categorii de macaroane sau crutoane. Salatele pot fi
servite în diferite momente ale mesei. Servite la începutul mesei, în cantităţi
mici, ornate cu gust şi având arome îmbietoare, salatele constituie un
stimulent al apetitului şi, în acest caz, ele sunt considerate aperitive.
Salatele mai pot fi servite şi ca antreu, în locul supei, de pildă. Altele au
menirea de a îmbogăţi valoarea nutritivă şi calităţile gustative ale felului de
bază. Când în compoziţia unei salate intră mai multe elemente, printre care un
aliment proteic (carne, ouă, brânză sau fasole), salata poate fi ea însăşi un
fel de bază. Salatele din fructe reprezintă deserturi delicioase, răcoritoare
şi foarte vitaminizante. Dar între felul salatei şi locul ei în meniu nu se
poate stabili o corespondenţă strictă, cele mai multe salate pretându-se a fi
servite în diferite momente ale mesei. Desigur că în această privinţă ultimul
cuvânt îl are gospodina. Prepararea unei salate este o probă de rafinament
gastronomic, iar pentru ornarea ei se poate uza de imaginaţie la infinit,
datorită bogăţiei de elemente care o compun.
Salata de fasole boabe
Ingrediente: 300
gr fasole boabe fiartă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ţelină mică, 2 cepe, 50 ml
ulei, sare, piper, zeama de la ½ de lămâie, câteva măsline
Mod de preparare
Se fierbe fasolea
împreună cu morcovul, pătrunjelul, ţelina şi o ceapă. Când este fiartă se
scurge şi se scoate zarzavatul. Se pune fasolea întrun castron şi, cât este
încă fierbinte, se adaugă sarea, zeama de lămâie, uleiul şi ceapa tăiată felii.
Se garniseşte cu măsline şi felii de morcov fiert. După gust, se poate adăuga
şi pătrunjel verde tocat mărunt.
Specialitatile lunii la restaurantul Schnitzel Haus Paulesti
Salata Mexicana (340g) 18.00 lei
(salata verde, piept pui grill, ardei copt, masline verzi,
fasole rosie boabe, fasole verde, porumb, Foccacia)
Supa Tortellini ( 50/100/200g) 16.90 lei
(paste tortellini, spanac, parmezan, supa de pui)
Supa crema broccoli ( 200g) 11.00 lei
(broccoli, smantana, unt)
Pork Chop cu ratatouille (200/150g) 24.00 lei
(cotlet porc cu os, sosul casei, ardei gras, vinete,
dovlecei, ceapa si rosii)
Rulou de pui umplut cu ficat (140/100/30g) 21.00 lei
(piept pui, ficat de pui, ceapa, ardei copt,
sos de smantana cu marar)
Cartofi copti cu branza si smantana (160/120g) 9.00 lei
Galuste cu magiun ( 150g) 12.00 lei.
Rezervări la: tel.: 0721 182323; 0244 433753, fax.: 0244 306031, mail: office@restaurant-schnitzelhaus.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)