marți, 28 mai 2013

Piperul nu este doar un condiment picant/ Vezi la ce este bun!



Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente , deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive, combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea pielii. Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa bogata de vitamina A, vitamina K , calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.
Trateaza tusea
Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu perfect pentru aceasta problema de sanatate. De asemenea, pentru tusea spastica poti  face un amestec de 200 de ml de alcool alimentar, o lingurita si  cinci linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o actiune antitusiva foarte puternica. Explicatia este foarte simpla: substantele volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.
Regleaza tensiunea arteriala
Medicii chinezi au dovedit faptul  ca, daca o persoana tine in gura o boaba de piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita, iar efectele secundare nu exista.
Indeparteaza gripa in faza incipienta
Se face o  infuzie de 10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.
Bun pentru silueta
Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea, condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de digestie.
Lupta impotriva reumatismului si a sensibilitatii la frig
Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa fiecare masa consumi  cate o lingurita rasa de piper negru. Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a incalzi articulatiile,  de a stimula circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.

Friptura de Turda



O specialitate foarte apreciată în orăşelele mai mici din Ardeal în zilele de târg este friptura de Turda. Carnea de porc, pulpa (şunca), se taie felii în grosime de două degete, împreună cu grăsimea şi şoriciul. Acestea din urmă se crestează cu un cuţit ascuţit pe ambele margini, fără, însă, a le desprinde de carne. De asemenea, şi feliile de carne se crestează cu cuţitul. Aceste manevre se fac cu scopul ca frigerea cărnii să se facă mai repede. Carnea se sărează potrivit preparării şi se lasă la frigider sau în alt loc rece 24 de ore.  Într-o cratiţă se încinge o cantitate mai mare de untură şi se pun feliile de carne care se întorc mereu până la frigere completă. Se serveşte cu ceapă verde, ridichi, murături ori salate.
Poftă mare!

Oua umplute picante



Se fierb 6 ouă; după ce s-au răcit se taie în două în lat, şi se taie puţin şi din capetele rounjite, astfel ca ouăle să poată sta în picioare ca nişte păhărele. Se scoate gălbenuşul şi se taie în două. Jumătate se trece prin sită, i se adaugă o lingură de muştar, două gălbenuşuri crude şi puţină sare. Se pune 150 g de untdelemn, turnându-l câte puţin şi amestecţnd mereu, până e gata sosul. Gălbenuşurile lăsate deoparte se freacă şi ele cu bucăţele de carne de pasăre sau şuncă date prin maşina de tocat. Se adaugă 2-3 castraveţi  mici în oţet, tocaţi foarte mărunt şi o lingură sau două din sosul pregătit înainte. Se adaugă sare şi piper, după gust. Cu această compoziţie se umplu ouăle cu vârf. Se toarnă sosul în farfuria în care vor fi servite la masă, şi peste sos se aşază jumătăţile de ou umplute, având grijă să nu se murdărească albuşul. Se aşază împrejur foi de salată verde sau aspic tocat.

Creveti cu sos de vin



Ingrediente: 400g creveţi decorticaţi, 3 căţei de usturoi, un pahar de vin alb, sec, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriţă de oregano, sare, piper
Mod de preparare: Uleiul de măsline se încinge într-o tigaie în care se prăjesc creveţii, la foc iute, timp de două-trei minute. Se adaugă usturoiul pisat, se întorc creveţii pe cealată parte şi se adaugă vinul. Se dă focul mai încet şi, după gust, se condimentează cu oregano, sare şi piper, lăsţnd tigaia pe foc încă aproximativ cinci minute. Atenţie, însă: dacă sunt gătiţi prea mult creveţii se întăresc şi-şi pierd savoarea. Creveţii în sos de vin se pot servi alături de cartofi natur.

Cvas din fructe de padure



Ingrediente: 4 litri apă fiartă şi răcită, 2kg fructe: fragi, zmeură, mure, afine
Mod de preparare: Se curăţă fructele de codiţe, se spală într-o sită sub jet de apărece şi se lasă să se scurgă. Fructele şi apa se pun într-un vas care să poată fi închis bine şi să reziste la presiunea rezultată din fermentaţie, se dorit un butoiaş. Se leagă vasul la gură şi se lasă amestecul la macerat, la loc răcoros, de preferat la pivniţă, timp de 3-4 săptămâni.

Bame cu carne

Ingrediente: 400g carne, 500g bame, 100g untură sau untdelemn, 3 roşii mari, 1 ceapă, sare, verdeaţă, borş Mod de preparare: Carnea, împreună cu ceapa, se înăbuşă în untdelemn adăugându-se câte puţină apă. Bamele se curăţă, se opăresc cu borşul fierbinte (dacă nu aveţi borş, puteţi folosi apă cu oţet), unde se păstreză jumătate de oră. Se spală în mai multe ape reci, pentru a-şi pierde materia gelatinoasă. Când carnea este aproape fiartă se adaugă roşiile curăţate de coajă şi tăiate în bucăţi. După câteva clocote se pun şi bamele şi verdeaţa şi se sărează. Se amestecă uşor. Cratiţa se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă uşor, până când mâncarea scade la un sos potrivit.

Poftă mare!