joi, 1 ianuarie 2015

Reteta romaneasca: Gulas ardelenesc


Reţeta face parte din programul de educaţie culinară “50 de săptămani în bucătăriile lumii” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, DeKassa și Ferma noastră. În decembrie, promovăm bucătăria românească iar restaurantul partener al proiectului este Celebration Garden. Reţeta românească ”Gulaș ardelenesc” a fost oferită şi preparată de Celebration Garden şi poate fi degustată zilnic la restaurantul cu specific românesc din str. Pajurei nr.1, București.
Ingrediente (1 porție):

          100 g. pulpă de vită

          50 g. carnați afumați

          50 g. ceapă

          puțin ulei Arpis pt. prăjit

          mălai Arpis

          15 g. ardei gras roșu

          2 g. usturoi măcinat

          1 g. chimen măcinat

          1 g. boia de ardei roșu

          1 g. pastă de ardei Ferma noastră

          1 foaie de dafin

          100 g. cartofi

          3 g. concentrat vită

          10 ml. vin roșu
Mod de preparare
Se incinge oala de inox cu fundul dublu (gros) Dekassa până devine foarte fierbinte. Se pune ulei Arpis și imediat se adaugă carnea tăiată cuburi. Se călește carnea până își schimbă culoarea. apoi se adaugă ceapa tăiată cuburi mari. Cand ceapa s-a înmuiat, se adaugă ardeiul gras tăiat tot bucăți mai mari, concentratul de vită cu chimen și pasta de ardei Ferma noastră. Dupa 4-6 min se adaugă boia dulce călind puțin și se stinge cu vin rosu. Se condimentează cu piper măcinat și foi de dafin. Se lasă la fiert până scade vinul și se adaugă baza de legume până acoperă carnea. În timp ce fierbe la foc mediu. se reumple cu bază până carnea devine moale și fragedă. Se adaugă cartofii tăiați cuburi mari și baza de legume până acoperă toata compoziția. Se servește cu mămăliguță din mălai Arpis.