Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase
condimente , deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga
tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza
sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive,
combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea
pielii. Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa
bogata de vitamina A, vitamina K , calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.
Trateaza tusea
Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe
cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua
linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu
perfect pentru aceasta problema de sanatate. De asemenea, pentru tusea spastica
poti face un amestec de 200 de ml de
alcool alimentar, o lingurita si cinci
linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul
rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o
actiune antitusiva foarte puternica. Explicatia este foarte simpla: substantele
volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase
de la nivelul gatului.
Regleaza tensiunea
arteriala
Medicii chinezi au dovedit faptul ca, daca o persoana tine in gura o boaba de
piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat
dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita,
iar efectele secundare nu exista.
Indeparteaza gripa in
faza incipienta
Se face o infuzie de
10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un
varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar
rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in
medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.
Bun pentru silueta
Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul
piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea,
condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de
digestie.
Lupta impotriva
reumatismului si a sensibilitatii la frig
Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul
piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa
fiecare masa consumi cate o lingurita
rasa de piper negru. Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi
ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o
pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a
incalzi articulatiile, de a stimula
circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.
Sursa: www.faptdivers.ro