Se fierb 6 ouă; după ce s-au răcit se taie în două în lat,
şi se taie puţin şi din capetele rounjite, astfel ca ouăle să poată sta în
picioare ca nişte păhărele. Se scoate gălbenuşul şi se taie în două. Jumătate
se trece prin sită, i se adaugă o lingură de muştar, două gălbenuşuri crude şi
puţină sare. Se pune 150 g de untdelemn, turnându-l câte puţin şi amestecţnd
mereu, până e gata sosul. Gălbenuşurile lăsate deoparte se freacă şi ele cu
bucăţele de carne de pasăre sau şuncă date prin maşina de tocat. Se adaugă 2-3
castraveţi mici în oţet, tocaţi foarte
mărunt şi o lingură sau două din sosul pregătit înainte. Se adaugă sare şi
piper, după gust. Cu această compoziţie se umplu ouăle cu vârf. Se toarnă sosul în farfuria în care vor fi servite la masă,
şi peste sos se aşază jumătăţile de ou umplute, având grijă să nu se
murdărească albuşul. Se aşază împrejur foi de salată verde sau aspic tocat.