joi, 25 iulie 2013

Reteta moldoveneasca: Bulz ciobanescReţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta ”Bulz ciobănesc” a fost primită de la Pensiunea Octogon, Loc. Dumbrava Rosie, Jud. NEAMT (Moldova) și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – august. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente:
           Mamaligă facută din mălai Arpis, apă și sare,
           Brânză de burduf,
           Kaiser sau costita afumata,
           Ulei Arpis
           slăninuță,
           puțină smântână,
           putin unt.
Mod de preparare (varianta tradițională)
Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare. Se lasă să se răcească, o zi. Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfărâmă puțin. Kaiserul și slăninuța se taie feliute subțiri, iar untul se scoate și se lasă să se înmoaie. Mamaliga rece se imparte în 3 părți, pentru 3 porții. Fiecare bucată de mămăligă se modelează în mână, se turtește, se face în mijlocul ei căus, în care  se pune brânza, o bucățică de unt, kaiserul cu slaninuta, apoi se modelează bulzul ca pe o gălușcă mai mare bine inchisa. Boțurile de mamaliga astfel pregatite se pun pe grătar pana s-a topit branza înauntru si a facut mămăliga crustă pe dinafară. Apoi se servesc calde la cină cu smântâna deasupra.
Mod de preparare (varianta modernă)
Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare. Kaiserul și slăninuța se prăjesc în puțin unt. Se adaugă mămăligă fiebinte, proaspăt pregătită și branza de burduf și se amestecă totul. Se toarnă într-o farfurie, se adaugă un ou (opțional) și se rade brânză sarată deasupra.
Despre Pensiunea Octogon
O pensiune cochetă cu personal calificat, ce oferă servicii și condiții la standarde europene. Pensiunea dispune de: sală de conferinte pentru circa 30 de persoane, 6 camere cu 2 paturi single, 4 camere matrimoniale, 1 apartament cu living spațios și dormitor matrimonial, curte cu foișor, grătar, cascadă.