Unul dintre condimentele cu origini foarte vechi si cu proprietati vindecatoare verificate de-a lungul anilor necesita o atentie deosebita atunci cand il folosim in bucatarie. Este foarte aromat, iar mirosul sau este extrem de persistent si este poate cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Cuisoarele se folosesc in Romania, in special la aromarea vinului și a tuicii fierte in perioada de iarna. Chiar daca aromele obtinute in urma folosirii lor sunt unele foarte placute, este bine sa nu se exagereze pentru ca rezultatul este dezastruos. De asemenea, e bine sa evitati folosirea cuisoarelor drept condiment adjuvant in prepararea muraturilor la saramura sau la otet. Ce iese din borcanele in care s-au pus cuiosoare este de-a dreptul oribil.
Putina istorie a cuisoarelor
Utilizarea cuisoarelor dateaza inca din timpul dinastiei Han
(207 i.Hr. – d.Hr.). In acea perioada, cuisoarele erau utilizate in principal
pentru a trata respiratia urat mirositoare. Cei care doreau sa comunice cu
imparatul chinez erau obligati sa tina un cuisor in gura, tocmai in acest scop.
De-a lungul timpului, in medicina traditionala chineza, cuisoarele au fost
folosite pentru a trata diferite probleme digestive, hernii sau infectii
fungice. Cuisoarele au ajuns in Europa in secolul 4 d.Hr. In acea perioada erau
considerate a fi un adevarat lux si erau utilizate ca parte a unui preparat
utilizat pentru tratamentul gutei. De indata ce acest condiment a devenit
dispoibil si pe teritorul Europei, a fost folosit in acelasi mod in care era
folosit de medicina traditionala chineza. Pe scala ORAC (capacitatea de
absorbtie a radicalilor liberi), scala folosita pentru a se evalua valoarea
antioxidanta a alimentelor, cuisoarele au cel mai mare scor ORAC. Dincolo de
capacitatea cuisoarelor de a preveni si de a lupta impotriva cancerului,
cuisoarele detin umitoare proprietati de purificare si de protectie. Cuisoarele
sunt un condiment foarte frecvent utilizat pe scara larga peste tot in lume.
Cuisoarele sunt renumite pentru aroma si pentru gustul lor foarte bogat.
Proprietati videcatoare
1. Consumul de cuisoare poate ajuta si curata organismul de
toxine daunatoare si de microbi. Astfel, sanatatea organismului tau va fi
stimulata.
2. Cuisoarele au capacitatea de a-i oferi organismului o
protectie celulara si pot stimula productia de energie la nivelul intregului
organism.
3. Cuisoarele reprezinta un rapid si eficient remediu pentru
durerile de dinti. Plaseaza un cuisor in zona afectata si vei observa cum
durerea incepe sa te paraseasca rapid.
4. Cuisoarele iti igienizeaza cavitatea bucala. Totul se
datoreaza unei substante chimice, denumita eugenol, cea care-i ofera acestui
condiment aroma deosebita.
5. Uleiul de cuisoare poate fi folosit cu scopul de a tine
tantarii la o cat mai mare distanta de casa ta.
6. Cuisoarele detin, de asemenea, adevarate proprietati
anti-inflamatorii. De aceea, cuisoarele pot fi folosite la tratarea
inflamatiilor si infectiilor.
7. In cazul in care suferi de tulburari digestive, mesteca
doua cuisoare.
8. Cuisoarele sprijina sanatatea cardiaca si au capacitatea
de a reduce nivelul zaharului din sange, fiind un real sprijin pentru
persoanele care sufera de diabet zaharat.
9. Datorita proprietatilor de purificare, cuisoarele
sprijina purificarea sangelui.
10. Ayurveda sugereaza prepararea unui ceai pentru a diminua
sau pentru a preveni receala si gripa. Ceaiul de cuisoare este utilizat ca
expectorant natural. De asemenea, cuisoarele au proprietati analgezice si
antibacteriene, de aceea te vor ajuta sa scapi de durerea in gat foarte rapid.
11. Un condiment folosit si datorita proprietatilor sale
afrodisiace, cuisoarele pot preveni ejacularea prematura.
12. Cuisoarele trateaza zgarieturile si vanataile. Se
recomanda prepararea unei cataplasme preparata din cuisoare si ulei de masline
in zona respectiva.