Dacă te-ai săturat de mizeriile chimice pe care țeparii alimenatri le bagă în pateul de ficat doar ca să iasă la un leu cutia, ai la dispoziție o modalitate de a nu renunța la acest preparat, dacă îți place. Îl poți face în casă și nici nu e foarte greu. Sigur, îți trebuie și ceva timp pentru asta. Uite de ce ai nevoie ca materie primă: 350 g ficat de pui sau de porc, 250 g unt, 1 lingurita muştar, 1 lingurita piper, sare grunjoasă, 1 ceapă, 4 gălbenuşuri de ou. După ce ți-ai luat toate astea urmează pașii următori și ar trebui să-ți iasă bine.
Preparare
Se curăţă ficăţeii de pieliţe, se spală bine în câteva ape
şi se pun să fiarbă la foc mic. Nu se adaugă sare în procesul de fierbere,
pentru că se întăresc. După ce au dat în câteva clocote, se înţeapă cu
furculiţa şi se verifică dacă au fiert. Dacă se rup sau dacă furculiţa pătrunde
cu uşurinţă, înseamnă că s-au fiert. Se scot din zeama în care au fiert şi se
curăţă şi de restul de pieliţe. Se lasă untul să se încălzească la temperatura
camerei, iar ceapa se curăţă şi se rade pe răzătoare, ca să fie cât mai fină şi
să nu se simtă în compoziţie. Ceapa se căleşte în puţin ulei şi se lasă să se
răcească. Ouăle se pun să fiarbă tari, se curăţă şi se scoate gălbenuşul. Se
iau ficăţeii de pui, se pun într-un bol împreună cu untul, ceapa,
gălbenuşurile, muştarul, sarea şi piperul. Ingredientele se pasează cu
blenderul şi se obţine o pastă foarte gustoasă. Vezi că pateul obținut n-are
culoarea celui din comerț care-i plin de conservanți! Oxidează foarte repede și
trebuie păstrat la frigider în cutii sau borcane cu capac și nu mai mult de
trei zile.