Se pot face din
carne de vacă, de porc şi de miel. Foarte gustoase sunt din piept de pasăre. Se
dă prin maşina de tocat ½ kg de carne macră mai grăsuţă. În cazul în care
carnea nu e deloc grasă, se adaugă, când o trecem prin maşină, şi o lingură
bună de jumări. O dată cu carnea se dă prin maşină şi o ceapă tocată şi care a
fost rumenită în puţină untură, şi la urmă miezul de la o felie de pâine groasă
cât două degete, muiată în apă şi stoarsă. E bine ca tocătura să mai fie dată
încă o dată prin maşină. Ca să fie pârjoalele mai fragede şi pufoase se pot
adăuga un morcov şi un cartof curăţat, pe care le dăm prin maşină o dată cu
carnea. Se adaugă un ou întreg mare sau două, dacă ouăle sunt mici; apoi sare,
un praf de piper, puţin pătrunjel sau mărar tocat fin. Se amestecă totul cu o
lingură de lemn. Deoparte, pe un fund de lemn, avem pregătit pesmet. Luăm cu
lingura din tocătură, facem cu mâna udă perişoare rotunde, pe care le dăm prin
pesmet şi apoi pe fund le turtim cu cuţitul şi le dăm ce formă vrem, lunguieţe
sau rotunde. Se pune unei la încins într-o tigaie şi se prăjesc pârjoalele pe o
parte şi pe alta. Sunt bune şi reci.