Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arată mai multe studii, printre care şi unul foarte recent condus de cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Deşi deocamdată nu există o explicaţie exactă a mecanismelor prin care iaurtul reduce riscul de diabet zaharat, nimeni nu poate nega impactul benefic al acestui aliment simplu şi gustos asupra sănătăţii. Legătura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 şi consumul de lactate, în general, şi de iaurt, în special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetări. De exemplu, studiul EPIC-Interact, realizat cu participarea a mai mult de
16.000 de persoane din opt ţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de
produse lactate fermentate (brânză, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu
un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic. De asemenea, studiul EPIC-Norfolk,
publicat în 2014 în revista Diabetologia, a demonstrat că persoanele care
consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt,
brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu
24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
În cazul consumului regulat de iaurt,
reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%. Cercetarea
a cuprins 4.000 de subiecţi, care au fost urmăriţi pe o perioadă de 11 ani. „Iaurtul
este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind clasat pe locul
doi după legume şi fructe în topul alimentelor dense în nutrienţi. Prin urmare,
nu este de mirare că o dietă bogată în iaurt are un rol important în prevenirea
diabetului zaharat. Lactatele, deci şi iaurtul, sunt o sursă bogată de calciu
şi magneziu, iar aceste minerale sunt
recunoscute pentru susţinerea funcţiei celulelor pancreatice şi a
sensibilităţii la insulină”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru
de onoare al Academiei Române, adăugând că înlocuirea unei gustări nesănătoase
dintre mese cu un iaurt reprezintă o metodă eficientă şi deloc constisitoare de
a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 şi de a ne menţine sănătoşi. Una dintre
concluziile studiului EPIC-Norfolk este că înlocuind în dieta zilnică o porţie
de chips-uri cu un iaurt s-a redus riscul de diabet tip 2 cu 47%.
Totodată, iaurtul este considerat un aliat de
încredere şi în lupta cu kilogramele în plus. Consumul de iaurt, ca parte a
unei diete controlate caloric, este asociat în cea mai mare măsură cu pierderea
în greutate, atât la femei, cât şi la barbaţi. Acesta este şi motivul pentru
care medicii nutriţionişti recomandă consumul zilnic de iaurt.