joi, 4 iulie 2013

Reteta olteneasca: Mancare de castraveti murati


Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta ”Mâncare de castraveți murați” a fost oferită și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – iunie 2013. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente:
• 1 kg de castraveti murati (în saramură);
• 1 kg de carne (de porc, mânzat, miel);
• 3 cepe;
• 1 pahar de bulion de rosii ingroșat cu făină Arpis;
• 2 linguri ulei Arpis;
• cimbru uscat;
• mărar;
• piper.
Mod de preparare
• se toacă ceapa peștișori și se pune la călit în ulei Arpis
• cand s-a înmuiat, se adaugă carnea, iar cand aceasta a prins coajă, se stinge cu apă caldă și se lasă să fiarbă o jumătate de oră;
• castraveții se taie bucățele, se spală bine (să nu fie prea sărați) și se pun în mâncare, cu piper și cimbru;
• după ce se înmoaie, se toarnă bulionul îngroșat cu făina Arpis și se mai lasă pe foc înca jumătate de oră;
• la sfârșit, se presară mărarul tocat.
Rețetele tradiționale din Oltenia au fost puse la dispoziţia proiectului de: Casa Oprescu, Pensiunea Steaua Dunarii, Pensiunea Casa Cartianu și Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).